Jij bent genoeg!

door | 4 reacties

Ben jij een ster in jezelf naar beneden halen? Heb je het gevoel dat je het nooit goed doet? Dat het altijd beter, anders, meer of minder moet, voor je jezelf goedkeurt?

Stel je eens voor hoe je je zou voelen als je jezelf genoeg vindt, precies zoals je nu bent…hoe zou je leven er dan uitzien?

Van lijden…

Deze week kreeg ik de kans om een meeting met ondernemers te hosten. Voor mij een sprong in het diepe, want dit had ik nog niet eerder gedaan. En dat zorgde voor een kakafonie aan oude stemmetjes: ‘Dat kun jij toch helemaal niet?’ ‘Zij zijn allemaal al veel verder in hun ondernemerschap.’ ‘Wat kun jij hun nou leren?’

Kortom, nog voor ik de uitnodiging had geaccepteerd haalde ik mezelf zonder enige moeite naar beneden. Een oud patroon. Maar aangezien ik jaren geleden heb besloten me niet langer te laten lijden door angst, liet ik me daar ook nu niet door tegenhouden en ging de uitdaging aan. En dat deed ik op de Savannah-manier…met een spiegel erbij!

Ik vroeg de dames in de spiegel naar zichzelf te kijken en deze drie zinnen af te maken:

Naam, ik ben trots dat je…

Naam, ik vergeef je…

Naam, ik zet de intentie om…

…naar leiden

Ik trapte zelf af. Ik haalde de spiegel op mijn bureau naar me toe, keek in mijn ogen en zei:

Savannah, ik ben trots dat je de uitnodiging om deze meeting te verzorgen, hebt aangenomen.

Savannah, ik vergeef je dat je het super spannend vindt dat alle ogen nu op jou gericht zijn.

Savannah, ik zet de intentie om jou te waarderen, precies zoals je nu bent. Jij bent genoeg!

Daarna was het de beurt aan de andere vrouwen. Voor een aantal was het volledig nieuw om tegen zichzelf in de spiegel te praten en allemaal gingen ze de uitdaging aan. Zo dapper!

Stuk voor stuk lieten de vrouwen zichzelf zien. Het werd een liefdevol samenzijn waarin we elkaar inspireerden en aanmoedigden. Wat een verademing om onszelf te mogen zijn, mét onze onzekerheden en twijfels. Wat een genot om onszelf zonder gêne of terughoudendheid te vertellen waar we trots op zijn!

De spiegel als spiegel 😉

Waarom die spiegel? Waarom niet ‘gewoon’ alleen hardop uitspreken waar je trots op bent of wat je jezelf vergeeft?

Kijken in je eigen ogen is de perfecte manier om je bewust te worden van hoe je denkt en voelt over jezelf. Je wordt je bewust van wat je tegen jezelf zegt.

Werken met de spiegel gaat om zien en herinneren wie je werkelijk bent wanneer je jezelf niet onder druk zet of veroordeelt. Wanneer je jezelf niet afwijst, beschuldigt of bekritiseert. Het gaat over naar jezelf kijken zonder oordeel. Om acceptatie van jezelf precies zoals je nu bent. Om jezelf goedkeuren en genoeg vinden, no matter what.

Waardeer jezelf!

Je bent namelijk altíjd genoeg. Je bent altíjd waardevol. Daar hoef je niet eerst iets voor te doen. Je hoeft het niet te verdienen, je bent het al! Puur omdat je bestaat.

We zoeken vaak naar waardering buiten onszelf, maar hoe fijn is het als jij jezelf kunt geven wat je nodig hebt? Zonder afhankelijk te zijn van een ander?

De spiegel geeft je de kans om een liefdevolle relatie met jezelf op te bouwen en jezelf te waarderen voor wie je bent en wat je doet. Op elk moment, zonder voorwaarden.

Geef jezelf een compliment!

Voordat de meeting begon, deed ik wat ik regelmatig doe als ik me zenuwachtig voel: ik keek in de spiegel en moedigde mezelf aan: ‘Jij kunt dit!’ ‘Hoe je het ook doet, het is altijd goed.’ ‘Jíj bent goed!’

En dus nam ik plaats achter het stuur, zette mijn angst op de achterbank en startte de meeting. Angst weg willen hebben heeft geen zin, weet ik uit ervaring. Dat is als een jengelend kind die aan je broek hangt en om aandacht vraagt: hoe meer je het kind negeert, hoe harder het gaat schreeuwen.

De zenuwen staken nog regelmatig de kop op, maar ik liet me er niet door tegenhouden. Sterker nog, ik verwerkte de spanning er gewoon in door het te benoemen. Uitspreken wat er in mij omgaat, helpt mij om de lading eraf te halen. Mezelf laten zien, precies zoals ik ben werkt zo bevrijdend. Direct na het beëindigen van de meeting heb ik mezelf een compliment gegeven…in de spiegel natuurlijk 😉!

Gratis spiegel video

Wil jij een liefdevolle relatie met jezelf opbouwen? Laat me hieronder weten wat jou belemmert om jezelf volledig lief te hebben. Als dank voor je reactie stuur ik je een video waarmee je direct de eerste stap kun zetten in het ontwikkelen van die liefdevolle relatie! Uiteraard met behulp van de spiegel…

Krachtgroet,

Savannah

PS Is mijn blog waardevol voor jou? Deel hem in je netwerk, zodat anderen er ook van kunnen profiteren!

 

4 Reacties

 1. Marielle van der Vlies

  Ja, de spiegel is een heel waardevol instrument om te gebruiken in je persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Wat een mooi blog heb je erover geschreven Savannah! En natuurlijk ben ik heel blij dat je mijn event op zo’n mooie manier hebt gehost. Dankjewel!

  Antwoord
  • Savannah Engelenberg

   Met plezier gedaan Marielle!

   Antwoord
 2. Gaiane Abrahamian

  Wat een mooie benadering, Savannah. Ik herken mezelf in je verhaal en zal eens vaker op die manier in de spiegel kijken. Bedankt voor je zeer waardevolle blog. Kijk uit naar je volgende blog.

  Antwoord
  • Savannah Engelenberg

   Wat fijn om te horen dat je het een waardevolle blog vindt Gaiane. Waarin herken je jezelf in mijn verhaal?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ontvang wekelijks mijn KRACHTmail met een tip voor rust en vertrouwen, die je direct kunt toepassen in je leven.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Voor meer informatie verwijs ik je naar de Privacy Verklaring

Ont-dek Jouw Innerlijke Kracht

7 KRACHTIGE TIPS voor RUST en VERTROUWEN

Download NU